Energieffektivisera din hemelektronik

Ingen gillar att få höga elräkningar men det går att minska elförbrukningen och därmed spara pengar. Att energieffektivisera din hemelektronik är inte komplicerat utan kräver lite sunt förnuft och smart energitänkande. I dag vet de allra flesta att hemelektronik såsom dator, tv, digitalbox eller dvd-spelare fortsätter att dra ström trots att du stängt av dem med avstängningsknappen eller fjärrkontrollen. Men visste du att även bredbandsmodem, 12 volts halogenlampor, mobiltelefonladdare samt trådlösa telefoner förbrukar el trots att mobilen inte är i laddaren eller lampan är släckt?

Genom att handla mer energismart kan du spara el. Exempelvis en tv med inbyggd digitalbox drar betydligt mindre el än en separat digitalbox. En tv med större skärm kommer att använda mer energi när tv:n är på än en tv med mindre skärm. Ett tips är att kontrollera om tv:n har en strömbrytare som faktiskt bryter energianvändningen i standby läge.

De som äger sin bostad är vanligtvis väl medvetna om att investera energisnålt samt vakta energiförbrukningen. För husägare är det dessutom viktigt att vakta sin största investering, den egna fastighet. Att se till att ha ett bra tak är en klok investering eftersom det skyddar bostaden mot regn, snö och vind. VillaTakSpecialisten är en takfirma i Stockholm med lång erfarenhet inom plåtslageri, takmålning och takläggning. Hos villatakspecialisten.se/ kommer du att få takarbeten av högsta kvalitet plus en lång garanti. Dessutom erbjuder VillaTakSpecialisten gratis översyn av ditt hustak med förslag om det är i behov av en renovering eller behöver läggas om. Du kommer garanterat att få en professionellt utförd takläggning som kommer hålla i många år.

Många svenska hem äger en eller flera spelkonsoler. Vad många inte är medvetna om är att elanvändningen skiljer stort mellan olika konsoler. Det finns spelkonsoler som drar nära på tio gånger mer el än andra. Det visade sig under en test 2006 att den energisnålaste spelkonsolen var Nintendo Wii medan X-box drog mest ström. De äldsta spelkonsolerna samt de allra nyaste är de energisnålaste.

Se till att all hemelektronik är helt avstängd när de inte används. Trots löften om energisnål i standby läge kommer de ändå att fortsätta dra ström. Lättast är att använda förgreningssladdar med strömbrytare så att du kan stänga av allt med ett knapptryck.

Lämna inte laddare i eluttaget när du inte laddar. Förutom att de utgör en brandrisk via överhettning fortsätter de att dra el. Det gäller alla typer av laddare som exempelvis laddaren till mobilen, rakapparaten, datorn eller eltandborsten. Lämna inte lampor på när du inte är i rummet och investera i energisnål belysning och glödlampor. När du handlar ny hemelektronik kika efter energimärkta produkter såsom Energy Star, Svanen samt TCO-märkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *