Hemelektronik – energitjuvar i hemmet

Visste du att ditt hem är fullt av energitjuvar som kostar dig mycket pengar? Då talar vi inte om människor som sprider negativa energier omkring sig, utan helt enkelt hemelektronik som drar mer än vad du kan ana. Tycker du att elräkningen har blivit lite ovanligt dyr under de senaste månaderna kan det vara hög tid att fundera på hur du använder dig av elen och vilken hemelektronik du kan dra in på användningen av.

Vi har letat fram de största energitjuvarna som finns i de allra flestas hem och listat dem härnedan. Genom att ha koll på vilken hemelektronik det är som drar mest kan du också bli mer medveten om hur du använder dig av den. Du behöver antagligen inte ha mobilladdaren inkopplad dygnet runt och du behöver troligtvis inte ha datorn påslagen när du inte ens använder dig av den.

Hemmets 5 största energibovar

Vad är det då för prylar i våra hem som drar mycket el och finns det något sätt att minska förbrukningen? Till att börja med är det viktigt att fastställa elektroniken som stjäl mest, men det är också viktigt att se över sitt elbolag med jämna mellanrum. Allt för många människor betalar idag högre priser på el än vad de behöver göra. Passa på att jämföra bland elbolagen som finns på marknaden och hitta det som passar dig bäst.

1. Inomhustemperaturen

Visste du att dina element drar väldigt mycket energi och genom att sänka någon enstaka grad kan du faktiskt spara in väldigt mycket pengar. Endast en grad ger dig en minskning på 5 % i energikostnader. Fryser du kan du alltid använda värmeljus som extra värmekälla.

2. Handdukstork

Ja, vi vet att det är riktigt skönt att få svepa in sig i en varm handduk efter en dusch, men kom ihåg att stänga av den när den inte används. Många låter handdukstorken stå på dygnet runt och detta kan generera i en extra årskostnad på flera hundra kronor. Använder du torken mycket så satsa på med vattenburen värme, eftersom dessa är energisnålare.

3. Standby-elektronik

Hur mycket elektronik har du egentligen på standby? Det kan t.ex. handla om din tv, dator och mobilladdare, men också om spelkonsoler och annan elektronik. Se till att du drar ut batteriladdaren när du inte använder dig av den, eftersom dessa annars fortsätter att dra ström.

4. Tvätta lagom

Du ska naturligtvis inte gå runt med smutsiga kläder för att spara på energi, men genom att vänta tills tvättmaskinen är helt full minskar du användandet och sparar på strömmen. Många maskiner har även sparprogram som du kan använda dig av.

5. Kyl och frys

Eftersom en kyl och frys är igång dygnet runt kommer de också att dra mycket el, men genom att hålla dörrarna täta och stängda kan du minska energikostnaden. Här bör du också se till att dörrarna inte står öppna alldeles för länge och att du inte sätter in varma föremål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *