Vad definieras som hemelektronik?

Under 1970-talet kallades hemelektronik för brunvaror vilket var ett samlingsnamn för allt från videobandspelare, ljudanläggningar och Tv-apparater. Majoriteten av den vanligaste elektroniken idag kallas hemelektronik och innefattar bland annat datorer, mobiler, surfplattor, smart-TV, spelkonsoler och mycket mer. Vad som inte räknas som hemelektronik är bland annat olika typer av hushållsapparater och vitvaror som exempelvis spisar, tvättmaskiner eller mikrovågsugnar.

Hemelektronik innefattar idag ett väldigt brett antal produkter och det blir svårt att få plats med alla produkter som räknas som hemelektronik. De vanligaste och mest populära hemelektronik produkterna som köps av konsumenter idag är givetvis hemdatorer och trådlösa routers vilka kan dra en hel del energi. Det är alltså lönsamt att kika efter lägsta energiförbrukning när vi köper nytt och inte bara på kapacitet och funktioner. De allra flesta produkterna inom hemelektronik har väldigt låg energiförbrukning såsom surfplattor, bärbara datorer eller smartphones. Bärbar hemelektronik kommer givetvis att behöva laddas med jämna mellanrum men även här går tekniken framåt med exempelvis trådlösa laddare för mobilen. Sladdar trasslar sig, är många gånger i vägen och går lätt sönder. I och med att konsumenterna gärna vill kunna välja mellan sladdlösa alternativ har det banat vägen för mer och mer sladdlösa tillbehör till hemelektroniken.

När du skaffar hemelektronik behöver du vara uppmärksamma på både kvalitet och livslängd. Det är en stor kostnad att köpa en ny mobil, surfplatta, bärbar dator, spelkonsol eller smart TV. Oberoende av vilka produkter som du funderar på att köpa är det bra att först titta på några bäst i test för goda råd. Många gånger anges bästa produkten i olika prisklasser (från premium till budget) vilket gör det enklare att hitta bästa produkten för din budget. Idag har flera företag dykt upp på marknaden som säljer tillbehör som bland annat förlänger livslängden på exempelvis mobilen. Det kan vara allt från nya batterier eller laddare. Dessutom finns det flera företag som även säljer verktyg och reservdelar så att du kan laga en trasig mobil själv.

I och med att mobiler, bärbara datorer, surfplattor och även tv-apparater ligger på försäljningstoppen innebär det att vi uppdaterar och byter ut vår hemelektronik relativt ofta. Många hem köper de produkter som behövs för ett hemnätverk där bilder, musik och film kan överföras utan några problem. Dagens moderna hemelektronik behöver inte installeras var för sig med en massa extra tillbehör utan kan smidigt sammankopplas via exempelvis appar på mobilen. Förutom funktion har även design blivit en viktig del av hemelektroniken som bör vara slimmad, snygg och modern.

Dagens moderna hem har hemnätverk med bland annat hemmabio, högtalare, spelkonsoler, smartphones och smart-TV ingår. Vi väljer själva vilken hemelektronik vi behöver i vår vårdag men tekniken går framåt oerhört snabbt och vår hemelektroniken ut dateras lika snabbt. Det har blivit dyrare för konsumenten att kunna ha råd att hänga med i utvecklingen men även miljömedvetenheten har ökat och vi uppmanas mer och mer att ta större ansvar både om miljön, återvinning och energiförbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *