Trygg och säker elektronik för hemmakontoret

Att kunna lita på elektroniken vid distansarbete är viktigt, inte minst med tanke på att datorer och annan elektronik används vid i stort sett alla arbetsuppgifter. Bedrägerier och felaktigt byggda it-system riskerar att känslig information kommer i fel händer.

För att kunna vara trygg med att använda datorsystem finns det några saker som bör göras i förebyggande syfte. Om du arbetar hemifrån gäller det att din arbetsgivare investerar i robusta IT-system. Ett av de ledande företagen på marknaden är Nordlo som erbjuder över 700 specialister inom IT och digitalisering. Nordlo har erfarenhet av att handskas med säkerhetsincidenter och arbetar förebyggande med IT-säkerhet.

Säkerhetstänkande förebygger problem

Precis som att inreda hemmakontoret snyggt, praktiskt och ergonomiskt gäller det att planera säkerheten vid hemarbetet. Förebyggande säkerhetsarbete handlar om att försöka föreställa sig vilka möjliga hot som finns. Alltifrån blixtnedslag till strömavbrott och hackerattacker. Många glömmer också bort att den egna hälsan är avgörande för säkerheten. Att vara utvilad, sitta bekvämt och att använda bra hörlurar för att stänga ute störande ljud runtomkring gör att du orkar arbeta fokuserat. Är du trött eller stressad är risken för att du missar en viktig kontroll i samband med att du öppnar eller skickar iväg ett mejl större. Kanske råkar du då aktivera ett virus via en länk?

Tänk också på att ha ett bra skalskydd för hemmakontoret. Det kan vara galler för fönster eller larm i huset. Kanske har du möjlighet att få ett kassaskåp betalt av arbetsgivaren för att förvara datorn och annan extra känslig information? Hur omfattande skyddet för hemmakontoret måste vara beror förstås på hur känsliga uppgifterna är och hur de lagras. Idag är molntjänster vanliga, vilket gör att informationen inte är lagrad i en fysisk dator.

Ytterligare en viktig aspekt av säkerhetsarbete på företag är att återvinna elektronik på ett säkert sätt. När datorer och annan elektronik ska bytas ut gäller det att radera all känslig information som är sparad på de kasserade produkterna.

Inget hemmakontor kommer dock att vara säkert om inte alla säkerhetssystem följs i praktiken. Ta därför IT-personalens information på allvar och se till att följa deras uppmaningar om att byta lösenord i rätt tid. Är du osäker på om du gör rätt när du till exempel ska ladda ner ett nytt program är det bättre att fråga en gång för mycket än en för lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *